Archive for July, 2010

11
Jul
10

German juara tempat ke3

PASUKAN Jerman meraikan kejayaan memenangi tempat ketiga Piala Dunia FIFA 2010 menentang Uruguay di Stadium Mandela Bay, Port Elizabeth, Afrika Selatan, awal pagi tadi. Jerman menang 3-2. Jerman mendahului jaringan melalui Thomas Mueller pada minit ke-19 sebelum Uruguay menyamakan kedudukan sembilan minit kemudian menerusi gol Edinson Cavani. Sami Khedira memastikan Jerman memenangi tempat ketiga Piala Dunia 2010 apabila menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-82.

– Foto AP

Advertisements
07
Jul
10

Kata-kata Hitler

Nama yang cukup sinonim dengan kita apatah lagi bagi rakyat Jerman. Seorang pemimpin parti National Socialist German Workers atau lebih famous dikenali sebagai Nazi. Beliau menguasai Jerman setelah partinya menang bermula dari tahun 1933-1945. Jika ditanya kepada rakyat Jerman tentang Hitler, rata-rata mereka pasti membencinya…Hitler dianggap sebagai perosak negara. “Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.” Sesuai sekali…

Apa yang dilakukan Hitler terhadap Yahudi memberi imej buruk kepada Jerman. Jerman dianggap sebagai penjenayah dunia kerana melakukan jenayah perang.

Hitler dikecam hebat masyarakat dunia….kononnya melakukan jenayah perang dengan menghapuskan sesebuah kaum; holocaust. Kini, Yahudi melakukan perkara yang sama seperti Hitler lakukan….dengan menyerang Palestin berkali-kali, membunuh kanak-kanak, wanita mengandung, orang tua dan ramai lagi orang tidak berdosa yang menjadi sasaran bedilan tidak berperikemanusiaan anjing Yahudi. Malah terang-terangan Yahudi mencabar masyarakat antarabangsa yang menyokong Palestian. Bukankah itu holocaust????

Persoalannya….apa yang dunia lakukan? Dimana letaknya keadilan? Apa peranan PBB? Pemegang anugerah nobel keamanan….apakah peranannya?

Secara jujur aku menyokong kata-kata Hitler…
“I could have annihilated all the Jews, but I left some of them so the world would know why I killed them”
(Adolf Hitler)………



05
Jul
10

Don’t cry for me Argentina

Dont cry for me Argentina… Itulah nyanyian sedih Maradona bersama pasukan Argentina setelah mereka tumpas 0-4 kepada German. Siapa sangka pasukan Argentina yang berkelip-kelip bintang tewas kepada barisan mudah mentah German yang rata-rata berumur 21 ke bawah.

Lionel Messi dan Carlos Tevez pemain harapan Argentina gagal menembusi benteng kebal Argentina. Malah benteng pertahanan Argentina terlalu rapuh hingga Germany berjaya menjaringkan 4-0 tanpa balas. Dengan kemenangan ini maka Germany adalah pasukan pilihan untuk menjuarai World Cup 2010 ini. Walau bagaimana pun sukar untuk ditentukan pasukan mana yang bakal menjuarai… German … Belanda .. atau pun Spain. Sama-sama lah kita lihat nanti.

01
Jul
10

GERMAN vs ARGENTINA

German akan berdepan dengan Argentina. Inilah game yang paling dinanti nantikan oleh peminat-peminat kedua pasukan ini. Masing-masing ada kekuatan dan kelemahan tersendiri. Bagi Argentina khususnya Diego Maradona, beliau harus membuktikan kepada dunia bahawa beliau bukan sahaja seorang player yang hebat suatu waktu dahulu tetapi beliau juga seorang jurulatih yang mampu mengangkat maruah Argentina. Tetapi tidak semudah itu German boleh mengaku kalah. Apa-apa pun game malam itu bakal menyebabkan aku bersama geng-geng aku terutama aziz menghantuk kepala kedinding. Jangan marah aa..

01
Jul
10

SELAMAT PENGANTIN BARU

Pertama tama kali aku nak wish Selamat Pengantin Baru untuk kawan aku Nik Mohd Azhar bin Nik Husin dengan pasangannya Farah (sori aku tak tahu name penuh) pada Ahad 4/7/10. Semoga kalian kekal bahagia keakhir hayat. Kalau aku tak dapat datang harap korang tak marah yea. Al maklum aku bz mcm perdana menteri hehehhehehe…

01
Jul
10

Lagenda Budak Setan


Seperti semua sedia maklum, filem ini adalah adaptasi dari sebuah novel terlaris sepanjang zaman dengan tajuk sama karya Ahadiat Akasyah.

Filem ini diarahkan oleh Sharad Sharan. Mempertaruhkan hero tipikal masa kini, Farid Kamil & si manis kesukaan aku, Lisa Surihani, pengarah tidak begitu berjaya mencetuskan chemistry antara mereka berdua.

Walaupun banyak adegan yang menunjukkan keintiman mereka sebagai pasangan kekasih pada awal filem, namun Lisa Surihani nampaknya sedikit kaku ketika bersama Farid Kamil.

Ini bukan kali pertama mereka digandingkan sebagai hero & heroin namun Farid Kamil & Lisa Surihani perlu mencari lagi formula rahsia mereka untuk mencipta hubungan unik ketika didepan kamera.

Kredit yang bagus patut diberikan kepada Que Haidar yang berjaya membawakan Azmi dengan sangat berkesan & menimbulkan rasa meluat dalam hati penonton.

Sebagai orang yang tidak membaca novel asal, aku menjangkakan yang filem ini akan di iringi oleh dialog yang bersahaja walaupun dalam suasana rommantik, namun apa yang kami terima adalah ayat ayat cliché ala zaman 80′an.

Apa-apa pun aku rate 4/5 untuk filem ni.Nantikan kesinambungannya.